Brændenældepesto
2 skiver daggammelt, langtidshævet brød (udelades til pizza), 2 spk æblecidereddike,¼ – ½ l brændenælde, 1 stor håndfuld persille, 1 dl hasselnødder, 1 dl solsikkekerner, saltede sardiner, 2 dl jomfruolivenolie, 3 fed presset hvidløg, 1 tsk salt
Skyld nælderne grundigt og blancher dem kort i saltet vand og køl dem af i iskoldt vand, såde bevarer farve og smag. Blend nødder og kerner og hæld blandingen over i en lille skål. Blend derefter brændenælde og persille med hvidløg, sardiner, salt, peber og olie. Når massen er homogen, tilsættes nøddeblandingen, og der justeres for smag. Tilsæt evt. lidt mere olie alt efter den ønskede konsistens.
Pestoen er fantastisk vendt i grov pasta med blåmuslinger og på et stykke ristet brød med tynde skiver røget mørbrad.Eller i stedet for mayonnaise på en kartoffelmad – en himmerigsmundfuld!