Nyheder
Tid til urtete… din egen vilde blanding, naturligvis!
Skal du lave din egen urtete i 2017?
Tørrede urter er ideelle til urtete og te eller urteudtræk, har været kendt i folkemedicinen så langt tilbage vi kan søge. Noget virker, noget virker på nogle og andet virker ikke – og nogle gange er det troen, der flytter et bjerg. Men betyder det så meget? Ikke for mig. De urter jeg har tørret , har jeg jo allerede haft den store fornøjelse at finde og samle, så når jeg brygger en te, der skal hjælpe mig til at slappe af eller vågne op eller noget tredje er det fint for mig hvis det virker, hvis ikke, glæder jeg mig alligevel over smagen, duften og som sagt, at den er hjemmegjort! Du skal danne dine egne erfaringer, men det står dig frit for at bruge mine kompositioner, fx Menageriets hyggete.
Det er smart at vide, hvad du synes smager godt, og det kræver jo, at du får smagt på forskelligt, således du kan lægge en plan for hvilke urter du vil have på eget urtelager. Så ved du hvornår du skal sanke og tørre – for uden urter, kan man ikke komponere, medmindre du tager den nemme løsning og køber dine tørrede urter i en helsekostforretning.
Du kan finde masser af tips til urteteer og info om hvad der godt for det ene og det andet på nettet og på biblioteket. Jeg har selv haft stor glæde af Anemette Olesens lille bog “urtete til daglig glæde. Hun har en tilgang til urter som jeg – ikke så mange løftede pegefingre, men masser af indspark og energi. Du kan finde min opskrift på hyggete her og forslag til andre urteteer her. Det nye sort indenfor urtedrikke er kefir og kombucha, begge dele fungerer som probiotika. Det kan du læse meget mere om på nettet, det jeg kan give videre er, at jeg må erkende at min krop/mave er i balance, når jeg drikker et glas dagligt, at drikken er forfriskende, fordi svampen omdanner den søde te til en syrligtsmagende og letbrusende drik. Teen laves normalt med sort te, men jeg har med held erstattet halvdelen med min egen hyggete, der er fuld af kraft fra de vilde urter. Jeg bilder mig ind, at jeg også kan smage forskellen. Tjek opskriften her.
Vild vodka?
Vild nature og smagfuld vodka
Jeg er vild med naturen, men især alle de skønne ting, der kan spises! Hvem siger at det kun er vejen til mandens hjerte, der går gennem maven? Når jeg er ude i naturen, kan jeg slet ikke lade være med at tjekke urter, bær, svampe. Jeg synes oprigtigt, at naturen er vidunderlig, inspirerende og givende. Naturen stimulerer alle mine sanser. Synet, duften og ikke mindst fantasien sættes i spil og kreativiteten får frit løb. Naturen gør mig simpelthen glad.
Menageriets vodkaer bliver aldrig helt ens skønt processen og opskriften følges. Derfor er det altid en overraskelse at smage ”årets” vodkaer med fx rønnebær, skovmærke og valnødder. nødder, urter og bær indsamlet af mig og tilsat almindelig 37% vodka. Nogle gange tilsætter jeg lidt økologisk rørsukker eller honning for at fremhæve smagen.
Valnøddevodkaen har stået og modnet siden 2015 og i år har jeg tilsat så den er blevet til en skøn likør. Rigtig god til is, pandekager med ristede nødder og sirup og uovertruffen til chokolade brownies. Find opskrift her.
Rønnebærvodkaen serverer du til frokostbordet, hvor den fint ledsager silden og ikke mindst ostene. Men rønnebærvodkaen er også fin at have med på vandretur, skitur og jagt, hvor du vil byde på en varmende dram. Find opskrift her.
Menageriets jule- eller orangevodka er blevet en klassiker. Den kan drikkes hele året og er helt vidunderlig til Meyers marokkanske appelsinkage, jule-biscotti og et spændende alternativ til ris alamende, hvis man dropper kirsebærsovsen og river lidt appelsinskal ud over i stedet. I år smager orangevodkaen mere af orange-karamel end nogen sinde, så jeg glæder mig til at høre jeres tilbagemeldinger. Find opskrift her.
Skovmærkevodka er helt sin egen. Med duft og smag af kumarin er der ikke noget, der helt ligner. Jeg serverer skovmærkevodka til smørrebrød, men også som ”dessertvin” til klatkager af risengrød med ristede mandelsplitter. Eller jeg tager den med på vandretur. Find opskrift her.
En nyhed er vodka trukket på hvidtjørnbær. Vodkaen får den skønneste farve og duft. En rigtig god dram på en kold dag, efter jagt eller travetur. Find opskrift her. Også hægvodka er en nyhed. De fine blomster blev plukket i maj og er nu drikkeklar. Hæg smager af mandel og er god til et stykke med gammel ost. Opskriften finder du her.
Løghat er en rigtig fin svamp –
Svampejagten har indtil videre været ret overvældende for de fleste, kantareller, karljohan og trumpeter, mens jeg har måttet nøjes med lidt… men lidt kan også gøre det. På en times tid sidste søndag fandt jeg knap 100 gram af den spinkle ”lille” stor løghat. Og som navnet antyder, så dufter OG smager den af løg på sådan en svampeagtig måde. 100 gram lyder ikke af meget, men hvis du laver svampesalt og tilføjer 400 gram frisk havsalt, så har får du ca. 450 gram færdigt salt! Rigeligt til at give smag i retter, hvor du bruger champignon. Du får opskriften her.
Det gode ved stor løghat er endvidere at den er superlet at genkende og bestemme, samtidig med at den findes i stort set alle vores løvskove. Kendetegnet er den lysebrune hat, den mørkebrune stive stok, de lyse lameller og den udtalte duft af løg. Tjek mine billeder af stor løghat og en svampebog. Så er du godt på vej.
Og husk, hvis du er bare en lille smule i tvivl, så lad svampene stå!
Tjørn – hvidtjørn og allerhelst den engriflede…
Smag på tjørn bærene, de er kæmpestore i år!
Måske kan du stadig huske alle de hvide duftende blomster i vores vilde hegn i april og maj? Men har du nogensinde tænkt på, at alle blomsterne også bliver til bær, som kan spises? Nogle år tjørn bær kun små bitte røde pletter blandt bladene, men netop i år er de nærmest på størrelse med små paradisæbler. Det kan vi benytte os af, alle os der synes det vilde køkken er spændende.
Tjørn er en af de urter, der virkelig overrasker med anvendelsesmuligheder, når den er tilberedt. For hvis blomsterne dufter sødt og er gode sammen med et par blade i forårets urte-teer og efterårets bær sagtens kan spises rå, så gør stenene i og størrelsen på bærrene, dem helt uanvendelige i mine øjne. Til gengæld føler jeg virkelig, at jeg har en ny vild og meget brugbar ingrediens i den tilberedte tjørn-kompot. Det vil gerne slå et slag for her. Tjørnbær-kompotten bidrager med en skøn frugtig omami-smag både i det søde og det salte køkken. Det tager ingen tid og er umangen værd. Du samler blot en hel masse tjørnbær – uden stilk – og koger dem i en times tid med vand og eddike, passerer dem gennem et dørslag og så er du parat til at smage til med sukker/eddike og krydderier som nellike, kanel, peber, salt, så det bliver lige til din favorit. Jeg har flere gange haft tjørnkompot der er blevet mere end 1 år gammelt. Smagen er fin og måske endda mere kompleks og fortrinlig til dressinger. Det samme gælder min ketchup, som jo er ca. 8 måneder gammel, når næste års grill-pølse-sæson starter, men en af de weekender, hvor vi river blade sammen og gør klar til vinter, plejer vi at grille et par gode pølser og smage på dette året tjørnketchup.
Har du mindre tid, så høst et stort glas bær og hæld vineddike eller snaps på, så har du alligevel fanget noget af årstidens vilde tilbud.
Det er både svært og let at identificere tjørn, fordi der findes mange i vores levende hegn, haver og hække. Det svære består i, at de krydses og derfor fremstår men mange kendetegn men også med manglende kendetegn. Men hvis man slår op i en flora eller på nettet og ser billeder af blade og frugter, så er der ikke noget at tage fejl af og den gode nyhed er, at alle bærrene er spiselige, den engiflede har kun en enkelt sten og dermed mere frugtkød, de andre har 2-3 stykker. Bærrene sidder på en stilk, præcist som kirsebær og nogle sidder i klaser andre alene. Der er grentorne, dvs. meget spidse små grene på selve grenen (ikke torne som på roser) og bladene er omvendt ægformede og 3-7 lappede, mørkegrøn på overside og lysere på undersiden.
De gamle keltere anså tjørn for at have beskyttende kræfter og brændte således tjørngrene på deres bål. Medicinsk har tjørn gennem tiden været anvendt til at fremme blodomløbet og lindre hoste og forstoppelse.
Du kan finde flere tips og ideer og opskriften på ketchup på www.lamenagerie.dk
Merethes urtetip: Tjørnketchup til grillpølserne eller vildt slik til store og små
Faktabox
Dansk navn: Tjørn, almindelig eller engriflet hvidtjørn
Latinsk navn: crataegus laevigata(alm.), crataegus monogyna(engriflet)
Hvor: overalt i levende hegn og haver og som hække
I Køge/Vallø: Landbrugsområderne er kendt for sine hvidt blomstrende vilde hegn
Karakteristika: Stor, løvfældende busk med stive grentorne på de ikke-blomstrende skud
Bladene er omvendt ægformede, med tre lapper på den yderste tredjedel (almindelig hidtjørn) eller fem- til syvlappede og med nogle få tænder ved spidsen af hver lap (engriflet hvidtjørn). Bladoversiden er blank og mørkegrøn, mens undersiden er grågrøn
Blomstrer fra april til juni med hvide blomster. Frugterne er røde bæræbler med to-tre kerner (almindelig hvidtjørn) eller med én kerne (engriflet hvidtjørn)
Anvendelse: blade og blomster til te og hvis helt friske, i salat, bær koges til kompot, ketchup eller til snapse
OBS stene skal ikke spises, da de indeholder blåsyre, der er skadeligt!
Jeg elsker mit forråd fordi…(ramsløg, stenkløver)
I flere dage har det været koldt og mørkt, når jeg vågner. Det er efterår. Tid til indsamling af frugt, svampe og bær de sidste vilde urter. Tid til indeliv og hygge. Og så er det tid at sylte og spise simremad. Og tid til at bruge af dit ramsløg-forråd!
I denne weekend skal vi hygge med gode venner og simre-lam. Jeg har fundet frosne ramsløgblade i fryseren, et glas med fermenteret ramsløg, et par små ædelgrankviste, persille og løvstikke fra haven og mit gransalt.
Ramsløgbladene går direkte fra frost til en tur i blenderen, så de kan blive til pesto og dressing til spidskålen. Du kan finde opskriften på ramsløgpesto her. Den fermenterede ramsløg skal smøres i den udbenede lammekølle, der også skal fyldes med persille og løvstikke, hvorefter den snøres og lægges på grankviste i en stegeso, hvor den skal hygge sig i flere timer. Og gransaltet skal drysses på de hasselbagte kartofler, når de er penslet med olie.
Smagene
Hvidløg klæder lam og ramsløg smager af hvidløg, her har jeg brugt fermenteret ramsløg, som er salt, hvilket lammet også har godt af. Citron klæder også lammet og gran har noter af citrussmag og med sin bitterhed vil gran være med til at skabe balance. Jeg tilsætter lidt løvstikke og persille for at skabe dybde og for at efterligne havens dufte.
En smule hvidløg og forårsløg er godt til kål, og nu hvor den skal spises til lam, vil jeg fortynde pestoen med lidt mere olie og tilsætte en smule fermenteret ramsløg for at understøtte duften og smagen i lammet. De friske æbler og ristede mandler vil tilføre ekstra sprødhed.
Gransaltet skal give kartoflerne et strejf af citrus udover salt og med et godt brød ved siden af, skulle denne ret være i god harmoni.
Forretten stryger vi og serverer lidt saltmandler, oliven og tørret snackpølse fra vores lokale slagter i Nyer – tak for vakuummaskinens opfindelse.
Desserten må være henkogte pærer med stenkløver og vaniljeis – se opskriften her.
kunsten at kandisere…rose
Jeg er stadig novise udi kunsten at kandisere, men jeg har nu i flere år haft stort held med at kandisere roser.
Jeg plukker de smukke kronblade og sorterer de allersmukkeste fra til kandisering. De lidt mindre smukke , men skønt duftende rosenblade, bliver til saft, fodsalt mens de smukt farvede roser, der ikke dufter af så meget bliver tørret og brugt til pynt i smukke skåle. Hvordan du laver rosensaft, kan du se under opskrifter.
Du har brug for bagepapir, flormelis og pastoriseret æggehvide samt en ovn – så er du klar!
step 1 – skyld og slyng rosenbladene og lad dem tørre (så er du også sikker på at de sidste små-dyr går deres vej)
step 2 – hvert blad pensles med æggehvide og lægges på flormelisdrysset bagepapir
step 3 – når du har “bagt” rosenbladene i ovnen i ca. 20 min ved max 50 grader, skal de lige løftes og vendes, således at rosenbladene ikke klæber fast til papiret
Step 4 – nu kan du pynte kagen med dine foretrukne rosenblade – det ser strålende ud, og hvis du bare har halv så stor fornøjelse ud af kagepynten, ja, så er du nærmest lykkelig…og ønsker du den smukke kagepynt, men bliver du ikke lykkeligere ved at producere den selv, så lad mig gøre det for dig – det er let og ligetil!
Menageriets kvankage – nærmest nødvendig på en strand-frokost-tur, hvor du måske også kunne sanke lidt kvan til en wok-ret, den røgede makrelsalat med frisk kvan eller andre naturlige lækkerier – tjek opskrifterne.
God fornøjelse og velbekomme !
Skovmærker skal plukkes nu
Skovmærke skal plukkes lige nu – i store fine buketter, der skal fungere som naturlige mølkugler og luftfriskere – eller i små spæde buketter til køkkenbrug.
Nogle af de store buketter skal tørres inden de lægges mellem sengetøj og ned i hundekurvene, andre kan hænges direkte til tørre i klædeskabet, skoskabet, på loftet eller i kælderen, hvor de dufter skønt og intenst mens de tørrer.
De små buketter, kan knuses med sukker eller flormelis og blandes i marengsdej, kagecreme og glasurer eller drysses på sommerens bær.
Den vidunderlige brønkarse
Fantastiske eksemplarer af brøndkarse står lige nu i Karlstrup Å, der løber ned til Køge Bugt ved Trylleskoven. Nogle steder er det muligt at plukke lidt til salatskålen, andre steder må du nøjes med at kaste lange længselsfulde blikke, for du får ikke fat i dem uden vaders!
Er du også tunet ind på de vilde urter?
Hele vinteren har jeg drømt om netop forårets komme. Jeg har toptunet min viden om de vilde urter, mine opskrifter og planlagt workshops og urtevandringer. I april hvor helt spæde urter så småt piblede frem, gennemførte jeg de første workshops og urteture. Det var fantastisk at se og mærke interessen for de vilde urter og anvendelsesmulighederne. ”Nu er det forår”, tænkte jeg og sender 1000 tak til alle, der var med.
På trods af sne og kulde i den sidste tid vokser urterne stædigt videre. Jeg var jo en anelse bekymret, men alt er OK. Og i maj går det virkeligt løs, for nu har urterne en størrelse og en kraft, der gør dem uimodståelige. Tag med på en af maj måneds urteture eller workshops og bliv yderligere opdateret på de vilde urter. En af hemmelighederne bag et godt urtekendskab for lægmænd, ligger i at følge urterne henover sæsonen, således du kender urtens udseende alle vækststadierne. En anden er gentagelse og repetition. Og den sidste er at tilberede og smage, for hvis det er for besværligt og ikke smager fantastisk, så glemmer du alt med det samme.
Den sikre vej til din succes med vilde urter er sødskærm, spansk kørvel, aniskål eller Myrrhis Odorata…Kært barn har mange navne. Vi ynder at give det og dem, vi holder af kælenavne, således også sødskærm. Jeg elsker sødskærmen, fordi det er den vilde urt, som er lettest og sikrest at bestemme, som virkelig gør en forskel i køkkenet og som har en meget lang vækstperiode.
Der står godt nok i floraer, at man finder den fra april til september, men som med alt andet natur, kan det variere. Jeg har sanket friske skud af sødskærm helt frem til november og allerede fra slut februar, det kommer an på om urten står i læ, sol osv. Så tjek det endeligt ud, når du har spottet en friskgrøn, pjusket urt her i foråret og en majestætisk hvidskærmet staude på 1 til 1-5 meter højde i juli! Det er nemt at bestemme sødskærm, urten skal ud over de fjersnitdelte blade, som så mange planter har, have følgende kendetegn 1) stilken er hul, 2) stilken er HELT glat og 3) at alt, blade, stilk (og blomst) dufter og smager markant af anis. Er disse 3 ting ikke opfyldt, så er det ikke sødskærm.
Sødskærm er som sagt virkelig anvendelig i køkkenet og jeg har ikke mødte nogen endnu, der ikke brød sig om teen, muffin-toppingen og nogle af de andre herligheder – selv dem, der ikke bryder sig om lakrids, synes om smagen! Derfor er det en fantastisk ”start” på at anvende vilde urter i køkkenet. Den positive indstilling giver god mulighed og blod på tanden til udvidelse af repertoiret!
Sødskærmste er en af de skønneste urtedrikke. Mild og fløjlsagtig og smukt grøn med en smag af anis. Teen kan drikkes, varm, kold og lunken, og er færdig på et sekund. En håndfuld sødskærm, blade og stilk (tykke stilke er helt fint) ned i en kande, overhældes med 1 l kogende vand og tilsættes en lille spiseske honning.
Følg links til opskrifterne:
Tid til te – find dine urter frem fra gemmerne!
Hvis du trænger til lidt opmundtring eller forkælelse, så giv dig tid til at lave din egen urte-teblanding. Jeg vil ikke give dig et kursus i naturmedicin og urtete’s fortræffeligheder, for det ved jeg slet ikke nok om. Nej som altid handler det for mig om velvære, godt humør og tid, der bruges til glæde for dig selv og andre. Så hvis du alligevel i sidste år fik tørret lidt nælder, hybenroseblade og lindeblomster og måske endda lidt salvie og den sidste mynte fra haven, så har du rigeligt til flere forskellige skønne teer.
Jeg har selv 3 favoritter, som jeg laver af mit forråd. En vågn-op-te, en eftermiddagste og en slap-af-te.
Vågn op te: 10 tørrede nældeblade, 10 tørrede salvieblade og en lille håndfuld hybenrosekronblade Nælderne er gode mod gigt fordi de opløser urinsyren i ledene, samtidig øger de blodomløb og sænker blodsukkerniveauet. Salvien renser hals og bihuler og modvirker hedeture ifb med overgangsalder. Hybenrosebladene er smukke og giver en fin feminin duft.
Urteteer skal typisk trække længe, så det er en god idé at skylle tekanden med kogende vand, så den bedre holder på varmen, når teen skal trække de cirka 8 minutter.
Eftermiddagste: knus salvie og myntebladene let og blad bladene med hybenrosekronblade i forholdet 1/3 af hver.
Salvien renser halsen og bihulerne og er modvirker hedeture, mens mynte er rig på æteriske olier og virker fordøjelsesfremmende og lindrer ved menstruationssmerter. Hybenrosekronblade er kun til pynt, men det gør jo heller ikke noget.
Urteteer skal typisk trække længe, så det er en god idé at skylle tekanden med kogende vand, så den bedre holder på varmen, når teen skal trække de cirka 8 minutter.
Slap-af te: tørret lindeblomst – blomst og blad som her på billedet nedenfor.
Lindeblomstte er rigtigt god til at give ro i sind og mave, derfor er det også et gammelkendt husråd, at drikke en kop lindete, hvis du ikke kan falde i søvn om aftenen. Den er også god, hvis du bare bare har en dag med MONKEY brain.
Urteteer skal typisk trække længe, så det er en god idé at skylle tekanden med kogende vand, så den bedre holder på varmen, når teen skal trække de cirka 8 minutter.