Lille ny nordisk ”sort” – blomster på tallerkenen!
Jeg har gjort det længe, det er der mange urteentusiaster, der har, men nu er det blevet in at pynte maden med spiselige blomster. Både de vilde og dem vi sætter i havekrukkerne. Og mange blomster smager utroligt godt, samtidig med at de pynter og gør retterne indbydende.
Lene Tvedgaard fra Toftegård, der ligger i ”min baghave”, har et kæmpe udvalg af planter med spiselige blomster – men er du til det mere vilde, så er du meget velkommen på en af minde urteture eller workshops, hvor vi finder, bestemmer og smager på både blomster og urter. Lige nu blomstrer skovmærke, ramsløg, bellis, sødskærm, guldnælde, og mælkebøtte, for bare at nævne nogle af de mere almindelige – skønne duftende blomster, der frister med både farve og smag på tallerkenen.
Ramsløgsblomsterne er med den udprægede hvidløgssmag bedst i det salte køkken, mens skovmærke, sødskærm, mælkebøtte og bellis er til både sødt og salt. Hvis jeg kan slippe af sted med det, får alt en lille smuk blomst med på vejen – eller et skønt drys af blandede hakkede urter. På den måde får vi et ekstra skud vitaminer og mineraler. Mange siger for sjov, at grøn mad er sundt for øjnene, men jeg er overbevist om, at der er noget om snakken. For man bliver glad og finder ro, når man ser på de smukke farver og former, og det må alt andet lige øge sundheden!