Sødskærm eller spansk kørvel
Smag på sødskærm/spansk kørvel, du vil blive overrasket over alle de oplevelser, der venter dig!
Der er mange årsager til at sødskærmen eller spansk kørvel, som den også hedder, er en af mine absolutte favorit-urter. Den smager af anis, som inspirerer til brug både i det salte og søde køkken, og har givet mig stribevis af oplever. Sødskærmen har en utrolig lang vækstsæson fra det tidlige forår til september og fornyer sig flere gange, inden den sætter frøstand, som du også kan samle og bruge, som et interessant islæt i fx urtesnapsen. Og så kan du ikke tage fejl, når man har tjekket sin flora og i øvrigt tjekker, at stænglen er glat og hul, at bladene er fjersnitdelte og at hele planten dufter af anis, når du gnubber på stængel/blad.
Gør det nemt for dig selv – gør som mig!
Du kan sagtens være spontan, selvom du ikke kan købe (alle) de vilde urter i et supermarked. Du skal bare gøre som egernet, snup lidt mere med hjem af dine favoriturter, og lav et lille forråd. Du kan enten tørre, fryse, salte eller kandisere og meget mere og det er slet ikke så svært.
Fremstilling af sødskærmssukker er også let og lige til. Du tager sødskærm, både stilk og blade, skyller, slynger og hakker den groft. Derefter blendes rørsukker og urt i forholdet 20 g urt til 100 g sukker. Sukkeret opsuger væsken og du har en våd masse, der skal tørre på bagepapir oven på aviser i et par døgn. Lav rigeligt, så du har et lille forråd og ikke behøver at gå i skoven først, når du får lyst til sødskærms-panna cotta.
Merethes urtetip: Sødskærmste og topping på kage
Til sødskærmste, har du brug for en stor håndfuld sødskærmblade og stængler, som du putter i en tekande og hæld 1l kogende vand på og rør 1 skefuld honning i og lad teen trække i ca. 10 minutter. Fisk sødskærmen op og teen er drikkeklar. Tidligt på året kan teen blive helt ”agurke-grøn” i farven, senere er den mere gulgrøn. Du kan også lade teen afkøle, og servere den som iste.
Carolines gammelkendte gulerodskage eller Meyers æblemuffins får et ekstra pift, når toppingen laves med sødskærm. Blend en stor håndfuld sødskærmblade med et par skefulde flormelis, som du blander i mascapone eller anden friskost og smører eller sprøjter på din kage. Pynt eventuelt også med viol, bellis eller rosenblade alt efter årstid og humør.
Faktabox:
Dansk navn: Sødskærm/spansk kørvel
Latinsk navn: myrrhis odorata
Hvor: sjælden, men hvor den står, er der meget af den.
I Køge/Vallø: ved baneoverskæringen knapmagervej bag Vallø Camping, langs stien fra stationen til Skovmarken, i Purlunden og på Højskolevej
Hvornår: fra april/september