Smag på rønnebær – de er ikke så sure, som ræven påstår!
Skønt rønnebærtræerne gør sig til med deres orangerøde klaser af modne rønnebær, er det de færreste, der høster dem. Det er en skam, rønnebær er smækfyldte af vitaminer og udfordrer vores smagsløg med spændende bitterstoffer, samtidig findes de lige uden for vores vinduer, er lette at genkende og det skal vi benytte os af.
Der er kun to ting, du skal være opmærksom på, når du høster rønnebær: du skal være sikker på, at det ER rønnebær. Tjek at rønnebærrene sidder i karakteristiske klaser, er orange og ser ud præcis som et æble i miniature og at bladende er uligefinnet altså en stilk med et småblad for enden og hele vejen op langs stilken sidder 8-14 småblade med savtakker over for hinanden 2 og 2. Den anden ting er, at rønnebær skal fryses eller varmebehandles, inden vi spiser dem.
I gamle dage forebyggede man skørbug med rønnebær på grund af det store indhold af C-vitaminer, og rønnebær er den ingrediens, der kendetegner smagen i Gammel Dansk, en af vores foretrukne morgenbittere. I Danmark har vi tradition for at lave gelé af rønnebærerne og mange blander også lidt rønnebær i æblemarmelade og så laves der kryddersnapse. Det gør jeg også selv. Geléen laver du af de friske bær, så pektinen bevares, men det kan også svare sig, at gemme en stor portion bær i fryseren, dels til kryddersnaps men også til salt og sødt. Og du vil ikke fortryde det, hvis du også tørrer et par store håndfulde til kage og kiks.
Jeg faldt ved et tilfælde over en opskrift på rønnebærkage i en gammel fransk urtebog. Opskriften lød interessant, og da det var midt i september blev rønnebærerne øjeblikkeligt høstet og lagt til tørre, og smiler ved tanken om den utålmodige venten til bærerne var så tørre, at de kunne suge den søde Muscat vin op, som klart er årsagen til kagens specielle og gode smag. Men også kiks med tørrede knuste rønnebær er en lækkerbisken både til foie gras og fed coulommier, og hvis du alligevel laver rønnebærsnaps, så gem de ”marinerede bær” og brug dem som pynt. Prik et par marinerede rønnebær på en tandstik, inden du prikker den i lever eller ost og serverer den på rønnebærkiksen – det tilfører en balanceret bitterhed til den cremede, lidt fede konsistens – faktisk bliver udtrykket nærmest nordisk gourmet-agtigt.
Merethes urtetip: Rønnebærkage, -kiks og ikke mindst snaps
Du finder min opskrift på alletiders rønnebærkage under opskrifter her.
Få opskriften til fænominale rønnebærkiks her.
Og så snapsen, den får du her.
Faktabox
- Dansk navn: Rønnebær
- Latinsk navn: sorbus aucuparia
- Hvor: overalt, måske i din have, ellers i parker
- I Køge/Vallø: de fleste, jeg kender er ”private”, så spørg om du må høste…. Hvornår: fra april/september
- Karrakterisika: hvide skærmblomster i klaser, der bliver til små miniature æbler. Bladene er uligefinnet altså en stilk
- med et småblad for enden og hele vejen op langs stilken sidder 8-14 småblade med savtakker over for hinanden 2 og 2
- OBS: rønnebær skal fryses eller varmebehandles, inden vi spiser dem.
- Anvendelse: tørret eller frosset som krydderi til sødt og salt og snapse