Jeg elsker mit forråd fordi…(ramsløg, stenkløver)
I flere dage har det været koldt og mørkt, når jeg vågner. Det er efterår. Tid til indsamling af frugt, svampe og bær de sidste vilde urter. Tid til indeliv og hygge. Og så er det tid at sylte og spise simremad. Og tid til at bruge af dit ramsløg-forråd!
I denne weekend skal vi hygge med gode venner og simre-lam. Jeg har fundet frosne ramsløgblade i fryseren, et glas med fermenteret ramsløg, et par små ædelgrankviste, persille og løvstikke fra haven og mit gransalt.
Ramsløgbladene går direkte fra frost til en tur i blenderen, så de kan blive til pesto og dressing til spidskålen. Du kan finde opskriften på ramsløgpesto her. Den fermenterede ramsløg skal smøres i den udbenede lammekølle, der også skal fyldes med persille og løvstikke, hvorefter den snøres og lægges på grankviste i en stegeso, hvor den skal hygge sig i flere timer. Og gransaltet skal drysses på de hasselbagte kartofler, når de er penslet med olie.
Smagene
Hvidløg klæder lam og ramsløg smager af hvidløg, her har jeg brugt fermenteret ramsløg, som er salt, hvilket lammet også har godt af. Citron klæder også lammet og gran har noter af citrussmag og med sin bitterhed vil gran være med til at skabe balance. Jeg tilsætter lidt løvstikke og persille for at skabe dybde og for at efterligne havens dufte.
En smule hvidløg og forårsløg er godt til kål, og nu hvor den skal spises til lam, vil jeg fortynde pestoen med lidt mere olie og tilsætte en smule fermenteret ramsløg for at understøtte duften og smagen i lammet. De friske æbler og ristede mandler vil tilføre ekstra sprødhed.
Gransaltet skal give kartoflerne et strejf af citrus udover salt og med et godt brød ved siden af, skulle denne ret være i god harmoni.
Forretten stryger vi og serverer lidt saltmandler, oliven og tørret snackpølse fra vores lokale slagter i Nyer – tak for vakuummaskinens opfindelse.
Desserten må være henkogte pærer med stenkløver og vaniljeis – se opskriften her.