Friske ramsløg byder nytåret velkommen
Hent friske skud af ramsløg…også om vinteren
I milde vintre, kan du allerede omkring nytår finde de første ramsløgskud, godt beskyttet af løvet på jorden. Så du skal se godt efter der, hvor du normalt finder dine ramsløg. Og så skal du med sikkerhed kunne identificere de spæde skud. Og det er lidt svært, men ikke umuligt. Læs om kendetegn spøjsløg/ramsløg her. Er du ikke så heldig, at finde friske ramsløg, så må du bruge enten fermenterede, tørrede eller frosne ramsløgblade. Hvis du er heldig at finde ramsløg, SÅ HUSK altid, at de små ramsløgskud kan blive til meget mere, så tag kun en lille håndfuld😊.
Alternativer til friske ramsløg
Jeg er personligt ikke så imponeret over de tørrede blade, mens de frosne går an, hvis man bruger dem til en pesto eller et drys direkte fra frost og knust, men smagen mangler intensiteten fra de friske blade. Hvis du er en af dem, der har lavet ramsløgsalt, så kan du med drysset fremkalde duften, men saltmængden bliver hurtigt for stor, hvis du skal give smag til f.eks. en fars eller friskost. Det bedste resultat smagsmæssigt får du, med de fermenterede blade. Måske tænker du nu, men jeg har jo ikke fermenteret nogle ramsløgblade, så hvorfor skrive op og ned ad stolpe om hvor lækre de er? Det gør jeg fordi, jeg er begejstret for at have dem i mit forråd, og fordi jeg inspirere dig til at anvende flere vilde urter i køkkenet og i håbet om, at du til maj/juni vil huske at fermentere et enkelt glas, som du kan bruge af i december-februar, hvor man længes efter ramsløgene, og hvor de er for små til, at man kan plukke mange.
Fermenterede ramsløgblade
Det er ikke svært at fermentere, men der er ikke så stor tradition for den opbevaringsmetode herhjemme. Men i Polen og Tyskland er det lige så normalt som at sylte grøntsager. Og her er koden for holdbarbed mængden af salt. Jo mere salt per 100 g jo bedre holdbarhed. Jeg har gennem et par år testet, at forholdet 100 g tørt blad og 5-10 g groft havsalt er perfekt. Dels er ramsløgbladene tilpas salt, dels holder det den karrakteristiske smag og duft i op til et par år (hvis glas/låg er skoldet og bladene under egen væske i glasset). Se flere detaljer her.
Overrask dine nytårsgæster med små toast med ramsløgost
Ramsløgfriskost smager skønt til et glas bobler, derfor er det blevet en klassiker som appetizer til vores nytårskur. Det kræver selvfølgelig at vinteren er mild og at der ikke ligger sne, for så kan jeg ikke få fat i ramsløgene. Derfor er jeg så glad for mit forråd, der bl.a. består af fermenterede ramsløgblade og så er det ingen sag at tilberede friskosten enten med gedeost eller Philidelphia ost. Hvis jeg har masser af tid, laver jeg friskosten selv med kærnemælk. Se, hvordan jeg gør her.
Velbekomme!