Fermenteret ramsløg
I maj/juni samles ramsløgblade, som skylles og slynges tørre. Vej bladene, når de er tørre (100 gram er mange blade, men rigeligt). Læg bladene i en stor skål, og drys 5-10% af deres vægt i groft havsalt på. Derpå knues og krammes bladene med saltet indtil de begynder at slippe væsken, væsken er vigtig, så du skal holde den i skålen.. Det er ret hårdt arbejde, men du kan tage pauser under vejs. For mig har det virket at knue og mase i ca. 10 minutter med et par timers mellemrum. De 100 g friske blade bliver til ca. 1 syltetøjsglas. Glas og lå skal være skoldet grundigt. Når bladene har kastet væsken, lægges de i glasset og væsken hældes over. Det er vigtigt at ramsløgblande er dækket af væske, og har du knuet nok, vil det kunne lade sig gøre. Så skal glasset opbevares køligt og mørkt indtil bladene er fermenterede. Det tager en månedstid. Jeg begynder ikke at bruge mine ramsløg før i januar/februar, hvor jeg drømmer om forårets mange friske ramsløg.
Brug de fermenterede ramsløg i friskost og server den rullet i røget laks eller skinke eller smurt på rugbrødsknækbrød.