Mørbrad med hybenchutney og korn-salat med blommer
Svinemørbrad med seranosvøb serveret med hybenchutney og korn med sensommerfrugt
Beregn ca. 75 g mørbrad per person og steg mørbraden omviklet med skinke i olie/smør på en pande – det tager ca. 20 min, alt efter størrelsen. Lad mørbraden hvile indpakket.
Server den i skiver til korn og chutney.
Hybenchutney
500 g rensede hyben
2 rødløg i smalle strimler
100 g sukker
1 dl æbleeddike (eller anden frugteddike)
2 stjerneanis
20 korianderfrø
20 fennikelfrø
Salt og friskkværnet peber
Skær hybenfrugterne igennem og skrab kernerne ud. Det er nemmest med modne hyben, der ikke er overmodne og bløde. Se hvordan du ordner hyben her.
Opvarm sukkeret i en gryde til det karamelliserer og er let gyldent. Tilsæt fintsnittet løg og krydderier til den gyldenbrune karamel, drys med lidt salt, så løg afgiver væske og karamellen ikke bliver for mørk. Tilsæt eddike, peber og hyben, når løgene er blevet bløde. Og la det hele småsimre i 20 minutter til hyben blever blød og chutneyen får en kompotstruktur. Smag evt. til med salt og friskkværnet peber. Kom chutneyen på et skoldet sylteglas eller i en lufttæt bøtte. Den kan holde sig i køleskabet i ca. en måned. Uåbnet kan chutneyen holde sig 3-4 måneder.
Korn salat med sensommerfrugt
2 dl bulgur koges som anvist (andre kornsorter kan anvendes)
250 g langtidsbagte mirabeller eller andre blommer
2 dl hakkede rå hyben
1 stort hakket syrligt æble
Rapsolie
Kirsebærbalsamico eller anden aromatisk eddike
Halver blommerne og fjern stenene og læg dem med skindsiden nedad. Drys med salt og sukker og bag dem ved 200 grader i 10 min og ved 100 grader i 30 min. og lad så ovnen stå med blommerne og køle af til næste dag. Bland den færdige, lune bulgur med olie og eddike. Når bulguren er helt afkølet tilsættes hyben, æble og blommer – blommerne smatter lidt ud, men er med til at give dybde i salaten.