Er du også tunet ind på de vilde urter?
Hele vinteren har jeg drømt om netop forårets komme. Jeg har toptunet min viden om de vilde urter, mine opskrifter og planlagt workshops og urtevandringer. I april hvor helt spæde urter så småt piblede frem, gennemførte jeg de første workshops og urteture. Det var fantastisk at se og mærke interessen for de vilde urter og anvendelsesmulighederne. ”Nu er det forår”, tænkte jeg og sender 1000 tak til alle, der var med.
På trods af sne og kulde i den sidste tid vokser urterne stædigt videre. Jeg var jo en anelse bekymret, men alt er OK. Og i maj går det virkeligt løs, for nu har urterne en størrelse og en kraft, der gør dem uimodståelige. Tag med på en af maj måneds urteture eller workshops og bliv yderligere opdateret på de vilde urter. En af hemmelighederne bag et godt urtekendskab for lægmænd, ligger i at følge urterne henover sæsonen, således du kender urtens udseende alle vækststadierne. En anden er gentagelse og repetition. Og den sidste er at tilberede og smage, for hvis det er for besværligt og ikke smager fantastisk, så glemmer du alt med det samme.
Den sikre vej til din succes med vilde urter er sødskærm, spansk kørvel, aniskål eller Myrrhis Odorata…Kært barn har mange navne. Vi ynder at give det og dem, vi holder af kælenavne, således også sødskærm. Jeg elsker sødskærmen, fordi det er den vilde urt, som er lettest og sikrest at bestemme, som virkelig gør en forskel i køkkenet og som har en meget lang vækstperiode.
Der står godt nok i floraer, at man finder den fra april til september, men som med alt andet natur, kan det variere. Jeg har sanket friske skud af sødskærm helt frem til november og allerede fra slut februar, det kommer an på om urten står i læ, sol osv. Så tjek det endeligt ud, når du har spottet en friskgrøn, pjusket urt her i foråret og en majestætisk hvidskærmet staude på 1 til 1-5 meter højde i juli! Det er nemt at bestemme sødskærm, urten skal ud over de fjersnitdelte blade, som så mange planter har, have følgende kendetegn 1) stilken er hul, 2) stilken er HELT glat og 3) at alt, blade, stilk (og blomst) dufter og smager markant af anis. Er disse 3 ting ikke opfyldt, så er det ikke sødskærm.
Sødskærm er som sagt virkelig anvendelig i køkkenet og jeg har ikke mødte nogen endnu, der ikke brød sig om teen, muffin-toppingen og nogle af de andre herligheder – selv dem, der ikke bryder sig om lakrids, synes om smagen! Derfor er det en fantastisk ”start” på at anvende vilde urter i køkkenet. Den positive indstilling giver god mulighed og blod på tanden til udvidelse af repertoiret!
Sødskærmste er en af de skønneste urtedrikke. Mild og fløjlsagtig og smukt grøn med en smag af anis. Teen kan drikkes, varm, kold og lunken, og er færdig på et sekund. En håndfuld sødskærm, blade og stilk (tykke stilke er helt fint) ned i en kande, overhældes med 1 l kogende vand og tilsættes en lille spiseske honning.
Følg links til opskrifterne: