La Menagerie de H&M
Merethe Svahn Hansen
Søndergade 21, 4653 Karise
CVR nr. 34243433
Betaling
La Menageri de H & M modtager betaling via Mobile Pay til 5158 8906 eller bankoverførsel til Danske Bank, reg.nr.: 4424 kontonr.: 0011149723.
Levering
La Menagerie de H & M fungerer som gårdsalgsforretning og dine varer kan afhentes på adressen, når du har betalt online. Ønsker du at få varerne tilsendt, sender du blot en mail til infomerethe@gmail.com, så pakker og beregner jeg porto og sender med Postdanmark, når jeg modtager betaling for forsendelsen.
Reklamation og varereturnering
Ved fejl, mangler eller evt. udeblevne leverancer bedes henvendelse rettet til:
La Menagerie de H & M, Søndergade 21, 4653 Karise eller infomerethe@gmail.com
Varereturnering foregår også til denne adresse – bemærk at vi ikke modtager pakker sendt pr. efterkrav. Returnering kan også ske ved at nægte modtagelse eller aflevere varen personligt hos os. Det er ikke et krav men ekspeditionen fremmes, hvis fyldestgørende informationer følger pakken – eksempelvis kopi af ordrebekræftelse, registreringsnummer og kontonummer for bankkonto hvortil refusion kan foregå, kopi af evt. forudgående korrespondance mv.
Refusion
I tilfælde af aftalte dekorter, returnerede varer eller forudbetalte varer som afbestilles før afsendelse, skal der ske en hel eller delvis refusion af købesummen. Refusion sker normalt altid ved bankoverførsel, og La Menagerie de H & M har derfor brug for oplysninger om registreringsnummer og kontonummer for din bankkonto. Disse oplysninger er ikke følsomme, og kan uden videre oplyses pr. email eller anden traditionel korrespondanceform.
Fortrydelsesret
Der er 14 dages returret på fysiske varer, regnet fra den dag de modtages. Hvis du vælger at fortryde et køb, skal du blot returnere varen i væsentligt samme stand og mængde som du modtog den. Når varen er modtaget retur og godkendt, refunderes købsprisen til din konto indenfor få dage. Omkostninger til returnering skal du selv afholde.
1/5-23 på Chateau de Haux
Vi lever vores drøm på Château de Haux – derfor er vi værtspar!
Da vi var midt i 20erne, var Johan og jeg på vej til Frankrig. Vi drømte om at arbejde og bo på et vinslot. Vi drømte også om at åbne en skoforretning med eksklusive italienske damesko. Det endte med at vi åbnede en skoforretning i Køge og var skohandlere i 7 år midt under inflation, kartoffelkur, pinsepakke osv. Vi lærte så meget om økonomi og om at leve en drøm.
For mig var det fuldtidsbeskæftigelse, mens Johan arbejdede som tagdækker, skosælger, teknisk chef, lagerchef og meget mere ved siden af. Vi var travle, og vi nød det. Så fik vi vores søn Phillip, og indså at tiden var kommet til at lægge vores liv om. Jeg skiftede forretning ud med jobbet som chefsekretær og office manager. Vi købte et nedlagt husmandssted med en kæmpe ”parklignende have”, som havearkitekten kaldte det. Vi vidste også, at det var et håndværkertilbud. Vi blev selvbyggere. Faktisk mindede vores investering meget om Peter Jørgensens i Château de Haux med huller i taget og det hele.
Men vi glemte aldrig helt drømmen om at arbejde på et vinslot i Frankrig. Da Johan blev 40 i 1999, gav jeg ham 2 aktier i fødselsdagsgave. Så var han da medejer af et vinslot😁. I 2004 besøgte vi Château de Haux og boede i Dordogne. Det var en stor oplevelse for os alle 3. 12-årige Phillip var meget imponeret over den statelige Peter Jørgensen med butterfly, pæne manerer og slottet i det hele taget. Peter fortalte mange ting under frokosten, bl.a. om en drøm om at invitere et værtspar Frankrig for at modtage gæster, varetage ferieboligerne og gå lidt til hånde med havearbejdet. Det lød spændende og vores interesse var vakt. Trods det, at vi kun mødtes til den ene onsdagsfrokost, har Peter Jørgensens livssyn og væremåde påvirket vores liv og vaner, og vi har ofte underholdt vores venner og familie med, hvordan det kunne være, at vi lige pludselig brugte stofservietter i stedet for køkkenrulle til middagen, for som Peter havde sagt: ”der er jo en grund til, at det hedder køkkenrulle…”. Vi bruger også de fine glas, arvesølv og porcelæn til hverdag, for Peter gjorde os opmærksomme på, den glæde, det giver, at omgive sig med skønhed, bruge og nyde de ting man sætter pris på hver eneste dag. Det har efterlevet lige siden.
Og nu er vi her så som værtspar i 2023 – ikke som pensionister, men på orlov fra vores jobs (Johan psykiatrivejleder/mentor i Køge Kommune, jeg som sekretær hos HK Privat), og vi elsker det. Det er bare slet ikke som vi troede. Vi forestillede os, at vi også havde tid til at være med i marken som en del af teamet. Sådan er det ikke. Der er alt for mange praktiske opgaver med vedligehold af ejendom og parker til, at det er en mulighed🙄. Men der er så meget andet. Vi er sammen om opgaverne (som dengang i forretningen og under istandsættelsen af vores ejendom❤), vi har ingen transporttid, vi planlægger selv og nyder, at livet kan leves udendørs, og har allerede spist uden mange aftener. Der er fantastiske vine OGSÅ i slottets butik og gode råvarer hos lokale handlende, så culinarisk er vi på første klasse. Det gør livet let.
Det forrige værtspar Conny og Vagn lagde billeder af de mest fantastiske solopgange-nedgange op på Facebook og fortalte, hvordan de nød deres ture rundt i området og middage på restauranter. Det hårde arbejde blev vi præsenteret for på et besøg i maj 2022. Der blev vasket meget linned i den alt for lille maskine i Salle de la reception, og havearbejdet med beskæring og fældning fyldte meget. De har gjort et kæmpe arbejde, og det kan ses og det har gjort havearbejdet let at overtage for os. 1000 tak for det.
Vi ankom den 10/1 og havde 4 dage med Conny og Vagn til overdragelse. Det var en fin oplevelse. Men man kan ikke lære det hele på 4 dage. Alligevel synes vi, at vi kom godt fra start og har styr på opgaverne. Det er godt vi har en A til Z😀. Vi har lavet nøgle- og lagersystem, fået en aftale med et lokalt vaskeri, fået bilparken gennem syn, sat udendørsbelysning op, så man kan finde nøglehullerne og komme sikkert rundt. Vi har gjort hovedrent i feriehusene og skiftet 8 senge ud. Vi har lavet en palmelund på Sankt Pierre, hvor vi også krydser fingre for at den omplantede bambushæk snart får fat. Vi har malet HAUX-skiltet og portene på gårdspladsen. Behandlet mimosetræ og gødet vores planter. Ligenu er vi i gang med at få forhaven genetableret. Og så har vi selvfølgelig taget godt imod alle vores dejlige gæster, holdt onsdagsrundvisniger, fodret kattene🐈🐱 og holdt øje med Peters citrontræ, der så småt er begyndt at genfinde livet efter en weekend udendørs i januar, hvor frosten kom uanmeldt.
Livet på et vinslot er slet ikke, som vi forventede. Vi bor på landet på et aktivt landbrug, hvor der dyrkes og produceres vin, hvor støvlerne er konstant mudrede, hvor varmt, lag på lag outdoor tøj er eneste mulighed, når vi arbejder i uopvarmede huse og udbygninger – men det er FANTASTISK alligevel.
Vi synes I skulle have denne artikel, der kommer i Haux NYT inden længe.
April på Château de Haux
April på Château de Haux er fantastisk. Træerne er sprunget ud, roserne er begyndt at blomstre og i det hele taget er her bare dejligt. Det kommer regelmæssigt en byge forbi, men sådan er det jo i foråret – og det er godt for blomster og alle vinstokkene, der også skyder fint. Vi har siddet ude og spist frokost næsten dagligt siden midt i marts og har haft gang i grillen flere gange til aftensmaden. Hverdagen er ved at tage form og vi er ved at have styr på så meget, at vi kan planlægge vores arbejde og tid til fornøjelser.
Ingenting er som man forestiller sig – eller som jeg forestillede mig. Jeg må indse, at vi godt nok arbejder på et vinslot, men det der er meget mere landbrug over Château de Haux, end der er te- og tapasselskaber i salonerne. Det er der faktisk slet ikke noget af. Så i det daglige går vi rundt i arbejdstøj, for jeg har indset, at mine arbejdsopgaver kræver det – man bliver beskidt, når man arbejder i parkerne, rydder op efter gæster og gør klar til at modtage nye. Det kan ikke være anderledes. OG jeg gider ikke brokke mig over at være beskidt hele tiden længere.
MEN man har jo lov at lege, at hverdagen er anderledes, og at man kan slappe af – se vores lille videoklip her : https://drive.google.com/file/d/1UPrH6BEtX5wsvAM8uiHkTjZlS33pYNIC/view?usp=share_link
Så hvad laver vi lige nu, ud over det almindelige vedligehold? Henny/Johan skruer de smukke gammeldags afbrydere og udtag fast inde på slottet – når det regner og sliber og maler porte, når det er tørvejr. Jeg er med Henny/Johans hjælp blevet færdig med bedet foran slottet, så det nu er klar til skærver. Det bliver så fint at få dækket septitankenes låg. Og jeg har fået ansvaret for græsslåning med traktoren, ugeregnskab, blomsterindsamling til udlejede boliger, bestilling af linned, catering til onsdagsfrokosterne og opfyldning af vinreoler og tilsyn med rengøringen i ferieboligerne, så Henny/Johan kan ”bygge”.
Vi har også haft venner på besøg – 1000 🙏🙏🙏 vi saver jer, men ikke Danmark. Jeg savner også bjergene og er begyndt at drømme om en ferie….det bliver der selvfølgelig ikke noget af, men vi forsøger at finde en uge, hvor vi kan tage 3 dage til Nyer.
Den 29. april er det international qigong dag og jeg har været på rådhuset og sat en plakat op med tilbud om at deltage i fejringen på Château de Haux kl. 10:30-11:30 – samme tilbud får gæsterne i ferielejlighederne selvfølgelig også. Jeg er meget spændt på at se, om der kommer nogen. Og så kommer Phillip med Catía på besøg allerede 5/5, det bliver så hyggeligt.
Sjovt nok….bare så I ved det!
Der er ikke skvalderkål på Château de Haux, hvilket jo er en god ting i forhold til bedene i parken. Men jeg savner de skønne blade til urtedellerne og pestoen til kartoffelpizzaen😢😢 MEN jeg savner ikke at fjerne den fra blomsterbedene på Egøjevej.
Kærlig hilsen fra Châteauet
Henny/Johan og Merethe
Værtsparets inspiration til valg af vin og menu i januar
Vores gode ven, sommelier og vinbonde i Terrarach Joep Graaler (som desværre ikke er blandt os længere) forsøgte at lære mig at vælge den vin, jeg ville drikke, og så lade vinen vælge menuen. Det har jeg aldrig rigtigt fået lært. Tilgengæld er jeg ret praktisk, hvis jeg selv skal sige det, så da der var tilbud på andeinderfilet i Carrefour, så skulle der eksperimenteres med smage og vine. Den ene dag lavede jeg en variant at And á l’orange, den anden And i sennepssauce med svampe. Du kan finde opskrifterne her: http://lamenagerie.dk/2023/01/ . Begge retter kræver noget af vinen, fordi ingredienserne er markante, det betyder at vinens smag og duft ændrer sig i forhold til, hvis du bare fik et stykke baguette til. Vi fandt ud af at Haux Rouge 2018 passede perfekt til and á l’orange, mens en Haux Rouge La Cave de Proprietaire 2018 var fantastisk til and i sennepssauce og svampe serveret med stegte rosenkål.
Velbekomme🍇🍷🍽
Menageriets And med sennepssauce og svampe
Til 1 person: 100 g andeinderfilet, 5 champignon skåret i halve, 1/2 hakket rødløg, 1/2-1 dl creme fraiche, 1/2 spske dijonsennep, en smule revet citronskal gransalt og peber. Server med halverede rosenkål, stegt på pande med citronskal og saft, salt og peber.
Svampe og løg steges i olivenolie til de falder sammen, derefter lægges andeinderfileterne på og steger et par minutter, der drysses med salt og peber. Tilsæt creme fraiche og sennep og lad det hele koge op i et minut, hvorefter du justerer med sennep, salt og peber i forhold til din personlige smag.
Vi drak en Haux Rouge La Cave de Proprietaire 2018 til retten. Rosenkålens bitterhed komplimenterede smukt vinen, som vi oplevede som rund og mild med en anelse bitterhed, samtidig duftede vinen af fugtig jord/svampe og friske blommer og brombær. En dejlig oplevelse.
Velbekomme.
Menageriets And à l’orange
Til 1 person: 100 g andeinderfilet per person, fintstrimlet skal af 1/4 øko-appelsin, 2 spske sukker, 1/2 dl vand, ca. 1 dl creme fraiche, soya, salt og peber – server med fuldkornsris og broccoli.
Blancher appelsinskallerne i rent vand 2 gange for at fjerne den bitre smag. Derefter koges sukker og vand op med skallerne til væsken bliver tyk og orangeduften breder sig. Steg andeinderfileterne kort, tilsæt salt, peber, soya og derefter appelsinskaller (gem lidt til pynt) og creme fraiche. Juster smagen med orangelagen.
Vi drak Haux rouge 2018 til og vinen var rund og blød og duftede af frisk frugt og blomster.
Velbekomme.
Så er vi på egne ben på Château de HAUX
Hold da op, hvor er tiden bare fløjet af sted siden vi tog af sted den 13. december – med jul og nytår. Men nu er det nu! Vi ankom til Château de Haux den 10. januar og siden skal vi da lige love for, at der er blevet overdraget opgaver, forklaret ansvar, vist rundt i alverdens målerskabe, vandbrønde og lejligheder for slet ikke at tale om værktøjs-og havetraktorenes særheder. Værtsparrollen er meget alsidig. Mange gange tak, til Conny og Vagn for deres grundige overdragelse.
Nu er uge 3 og vores og første uge på egen hånd her på slottet. Det regner i disse dage, så vi bruger tiden på at planlægge, hvordan vi skal strukturere opgaver, så vi ikke kommer til at køre tiden bort efter småærinder. For vi er nemlig kommet rigtigt langt ud på landet. Der er langt til alt og vejene meget smalle og med mange sving. Her er vi så omgivet af skønne vinstokke i et ret kuperet terræn med vilde hegn, der tenderer småskov. Se billeder (badeforhænget var for kort, så vi måtte have et nyt, flot solgult og Johan måtte have en mega hækkesaks til de stride brombærkrat og pampasgræs).
Markarbejderne går med waders på grund af regnen…det virker ret smart, så kan man spules fra top til tå, når man kommer tilbage – for vinmarkerne er meget lerholdige, især markerne for foden af bakkerne.
I marken klippes vinstokkene tilbage overalt lige nu. Hver vinrække bearbejdes flere gange. Og Vagn og Conny, det tidligere værtspar, fortalte, at der er over 250 km vinrækkerJ. Markarbejderne er i god vandreform. Lige nu er stokkene klippet tilbage til 1-2 skud med 4-6 knopper/første tur, så skal fraklippet fjernes (den gamle top) – hives ud af trådene og smides i midten af rækkerne/anden tur, derefter skal fraklippet fjernes, så kan man se, hvad der er tilbage/tredje tur. Derefter gennemgås pæle og ståltråd/fjerde tur. Så kan de tilbageblevne skud bindes op/femte tur, og vi er klar til foråret, hvor der skal klippes til, bindes yderligere op og fjernes blade….
I dag kom en polsk lastbilchauffør gående op til slottet. Han kunne lidt engelsk, men ikke fransk, så medarbejderne kunne kun lige forstå, at han ikke mente at bilen kunne komme op til slottet pga et sving og smal vej – men de kunne ikke forklare ham, at han skulle vende sin lastbil og komme fra den anden side, så svinget, blev 15 grader og ikke 70J. Jeg kunne selvfølgelig godt oversætte til engelsk, men så meget kunne chaufføren så ikke forstå. Summa summarum – Henny/Johan kørte chaufføren tilbage til lastbilen og kørte foran ham tilbage til slottet. Serge var kommet retur da lastbilen kom, og han var godt tilfreds med løsningen – det er sådan, han selv klarer opgaven, når sproglig formåen ikke rækker.
På den private front bøvler vi stadig med omregistrering af bilen. Vi har alle papirerne i orden, men vores Auris gik ikke gennem den franske Contrôle Technique/syn. De synes, at vores Auris er alt for rusten😲😲😲. Den gik igennem syn i DK i november uden problemer, så vi var ikke helt forberedt på situationen. Nu skal vi så have anden bil…og vi har indtil den 11. februar😎 – vi skal jo nå det.
Vi nyder, at finde os til rette herned og for hver dag, lærer vi noget nyt. Og vi lærer mennesker at kende. Lige nu er der 9 frivillige, der arbejder på renoveringen af selve hovedslottet, hvor der er plads til 14 personer i alt (et lejemål). Det skal være færdigt/beboeligt fra juni. Nu må vi se, det er jo Frankrig, så alt tager tid.
Vi rejser lige om lidt…
Lige om lidt tager vi afsted på vores livs eventyr. Henny og jeg har fået orlov fra vores jobs i hele 2023, hvor vi skal være værtspar på Chateau de Haux i Bordeaux. Da det hele faldt på plads, måtte vi knibe os selv i armen. Men den er god nok. Vi skal bo i portnerlejligheden på Chateau de Haux, der ligger i landsbyen Haux i vinområdet Entre-Deux-Mer sydøst for Bordeaux hele 2023.
Men før eventyret rigtigt kunne begynde, var der en hel del praktiske ting, der skullel tages stilling til som f.eks. hvad gør vi med al vores habengut, og hvordan finansierer vi et år uden indtægt.
Da vi solgte huset på Egøjevej, talte vi allerede om, at vores bagage var blevet for omfattende. Vi havde simpelthen for mange ting. Dengang sorterede vi kraftigt. I det sidste halve år, har vi så igen sorteret, solgt og givet væk, og nu er vi altså kommet i mål. Det, der står tilbage hentes dagen inden vi tager af sted. Vi har fældet en tåre og vredet lidt hænder her og der. Det kan jo ikke undgås, når man konfronteres med gode sager og minder samlet over så mange år. Vi har stadig for meget, men det kunne alt sammen være i huset i Nyer, så vi er tilfredse, med vores indsats.
Værtsparjobbet er frivilligt og ulønnet, så vi har sparet op og skåret vores udgifter ned til et minimum, for at få det hele til at løbe rundt. Vi har tænkt og diskuteret meget, så vi håber og tror på, at vi har truffet de rigtige valg og fravalg. Det hele føles rigtigt. 1000 tak for jeres gode råd og spørgsmål, der har åbnet andre overvejelser end dem, vi selv lige opdagede.
Den 13. december sker det. Bilen pakkes med de sidste ting og madpakken, og vi siger farvel til Danmark for en tid. I første omgang tager vi til Nyer, og den 10. januar har vi første arbejdsdag som værtspar på Chateau de Haux. Heldigvis er verden blevet endnu mindre efter corona, så vi håber på, at alle har lyst til at holde kontakten vedlige virtuelt, med mails og Facebook. Vi beholder vores danske mobilnumre. Og så håber vi jo også, at mange af jer lægger vejen forbi os på chateau’et i løbet af 2023.
Mange har spurgt, hvilke opgaver vi skal varetage som værtspar. Og der er en del😁. Vi kommer ikke til at kede os. De vigtigste opgaver er at holde parken, passe kattene, udlevere nøgler til de 8 lejemål samt stå for rundvisningen og vinsmagningen onsdag med efterfølgende frokost. Derudover er der opsyn med rengøring, opfyldning af vinreolerne i lejemål samt hygge om gæsterne, der jo som medejere af chateau’et skal føle sig velkomne og godt tilpas.
Derudover vil vi forbedre vores franske, lære nye mennesker at kende og skabe os en ny og anderledes hverdag. Måske med lidt mere tid til hinanden😊. Henny håber, han får lov til at hjælpe i marken og i produktionen (han har pakket sikkerhedssko og arbejdstøj), og jeg håber, at få lokale med til ugentlig qigong i slotsparken. Vi forsøger at lade være med at lægge for mange planer. Det er svært, men jeg er ved at vænne mig til, at det skal være sådan😊.
På gensyn i DK i 2024
Kærlig hilsen Henny/Johan & Merethe
Vores CO-adresse bliver: 410, Rue de Frére, F-33550 Haux
Hvis du vil vide mere om Chateau de Haux, mulighederne for at leje en feriebolig samt de dejlige vine, så finder du informationen på www.haux.com
Workshops er sat på hold
Når man drømmer, sker det, at drømmene bliver til virkelighed🙏❤
I mange år har vi drømt om at leve i Frankrig. Og i 2023 bliver drømmen til en realitet. Vi har fået orlov fra vores jobs og været heldige at blive værtspar på Chateau de Haux i Bordeaux. Derfor kan du ikke finde urteture, sansevandringer, skovbade og andre workshops i Danmark i hele 2023.
Sneskoturen 20-27/1 – 2023 er udsolgt og gennemføres, hvis du er nysgerrig, så tjek turen ud her – vi gentager i 2024, så du hold dig opdateret på hjemmesiden.
Jeg kan selvfølgelig ikke holde mig helt i ro😎😋, så derfor vil der sikkert komme nogle vandreture og workshops i og omkring vinmarkerne på slottet og i omegnen, som jeg selvfølgelig vil udforske fra dag 1.
Er du nysgerrig, og vil du gerne følge med i mine påfund og oplevelser, så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev, der vil blive sendt en gang om måneden og følge med på Facebook, La Menagerie (vandring og natur) og Merethe Svahn (QIGONG).
På gensyn i DK i 2024
Glaserede gulerødder med et vildt strejf
Glaserede gulerødder med vilde frø
Rist et par spiseskeer gulerodsfrø på panden og lad dem køle af. Kog eller damp rødder. De skal stadig have bid. Bland en marinade af lige honning, citronsaft, sennep og en smule salt og vend rødder godt rundt før du drysser frøene på og serverer med quinoa.
Vilde gulerødders frø
Vilde gulerødders frø smager af gulerod og bliver crunchy og er lette at knuse, når de ristes.
Frø fra vild gulerod kan spises?
Nu skal der høstes gulerodsfrø
Sidste weekend plukkede jeg vilde gulerødder både dem, der er afblomstrede og dem, der er nyudsprungne. De nyudsprungne blev til en smuk buket markblomster, mens de afblomstrede blomsterstande blev lagt til tørre, så de kan blive til et vildt pift i den almindelige hverdagskost. Jeg graver ikke rødder op, skønt man kan spise dem præcist på samme måde som almindelige gulerødder, jeg synes, de er alt for små og ikke umagen værd, når man kan få de skønneste friske konventionelle gulerødder i supermarkedet😊.
Sådan gør du
De tørrede frø nulres af stilkene og når de er helt tørre, kan du gemme dem i tætsluttende glas, indtil du skal bruge dem. Jeg bruger de vilde gulerodsfrø til forskellige ting f.eks. til knækbrød, til dukkah eller lækkert drys på glaserede gulerødder som her.
Glaserede gulerødder med vilde frø
Rist et par spiseskeer gulerodsfrø på panden og lad dem køle af. Kog eller damp rødder. De skal stadig have bid. Bland en marinade af lige honning, citronsaft, sennep og en smule salt og vend rødder godt rundt før du drysser frøene på og serverer med quinoa.
Vilde gulerødders frø
Vilde gulerødders frø smager af gulerod og bliver crunchy og er lette at knuse, når de ristes.